15/9/13

ANÀLISI: La necessitat de combinar la vaga de docents amb la vaga d’estudiants

La comunitat educativa de les Illes Balears i Pitiüses viu un moment històric: la vaga indefinida que comença avui, dilluns, servirà per mesurar forces i posar a prova la capacitat de mobilització del nostre poble davant els atacs neoliberals i espanyolistes. Fa dues setmanes el SEPC vàrem fer la nostra aportació particular amb la convocatòria de la vaga indefinida d’estudiants al costat de les nostres docents.

Davant l'inici de les mobilitzacions, i amb els motors en marxa preparant el seu èxit, el nostre sindicat veu necessari explicar amb més profunditat la forma en la que encaram aquesta lluita i el motiu de la nostra convocatòria paral·lela.
El conflicte que avui comença supera totalment l’esquema docents versus Conselleria d’Educació. Davant una situació de retallades en context de crisi capitalista que comença a ser insostenible, davant l’atac més greu a la nostra llengua a les aules en els darrers 30 anys, estem obligats a posar-nos a l’alçada i donar una resposta el més àmplia possible. Les concessions del govern només es poden forçar amb la construcció d’un bloc social que trenqui la seva pretesa hegemonia: s’ha de sumar el màxim d’agents socials possibles al voltant de la iniciativa de la vaga indefinida.
Així, entenem que la vaga d’estudiants és clau per visualitzar aquest bloc social, per engrandir-lo, i que és el principi per tal de que tots els moviments populars de Mallorca donin suport actiu a les mobilitzacions. El professorat ha fet la primera passa, però no pot caminar en solitari, com no podem fer-ho les estudiants, uns i altres necessitam la nostra força combinada.
Una vaga d’educació no atura una producció que doni un benefici econòmic immediat. Més aviat, aconsegueix un cop d’efecte en tant que paralitza una activitat bàsica per qualsevol societat: la educació. L’objectiu, per tant, és el de buidar el màxim d’aules possibles, aturar el màxim de classes possibles. Això es pot aconseguir tant amb la absència de la docent com amb l’absència de l’alumnat. Estudiants i docents vaguistes contribuïm així doblement a l’objectiu comú, i allà on no arribin uns arriben altres.
Per tot això hem considerat imprescindible sumar la vaga d’estudiants a la vaga de docents, entenent que no només no son incompatibles, sinó que combinades multipliquen la seva capacitat d’exercir pressió social. Una vegada més volem mostrar el nostre suport a l’Assemblea de Docents per haver trencat el gel. Amb aquesta vaga i les seves experiències ben segur aprendrem i obtindrem noves eines per seguir lluitant per una educació pública, popular, antipatriarcal, catalana i de qualitat!